Четирима българи, за които е постъпило искане от Интерпол, няма да бъдат задържани . Основанията са искането са същите като при Желяз Андреев.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров лицата няма да бъдат задържани. Лицата са установени и се намират на територията на град София. Единствените действия, които могат да бъдат предприети е те да бъдат задържани с прокурорско постановление.

Става въпрос за две жени, набор 87 и 69, и двама мъже - 80 и 86 г. родени. Заповедите са издадени въз основа на идентична фактическа обосновка като при Желяз Андреев. "Самите искания са постъпили и незабавно днес бяха докладвани от главния секретар на МВР", обясни Цацаров.

По предложение на главния прокорор съществува клауза в Договора между България и САЩ за провеждане на експертни консултации между Министерство на правосъдието и Държавния департамент на САЩ. Главният прокурор вече е изпратил писмо до правосъдния министър Цачева. Главният прокурор и прокурори от ВКП са готови да участват в тези консултации.

На извънреден брифинг в прокуратурата Сотир Цацаров обясни, че от една страна сме длъжни да изпълним международния договор, в случая обаче са налице действия, които могат да доведат до необосновано засягане на правата на българските граждани.