Магдалена Ангелова: Децата трябва да знаят българското народно творчество

София Лайф

12-04-2018, 16:31

Снимка:

sofiautre

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Детско представление „Фолклорна Азбука”

Беше трудно да ги убедя в текста, все пак те не живеят в такова време

За мен е задължително децата да знаят българското народно творчество. Това каза ръководителят на детския състав за устно народно творчество от Студио „Театър и традиции” Магдалена Ангелова след представлението на състава в Столичната библиотека.

"Децата се представиха прекрасно, защото са научили един текст, който те разбират. Активната ни работа започна още в началото на годината, като работихме веднъж седмично. Децата са изключително паметливи и дори са почти на нивото на актьори на техните години, защото изпълняват бързо всичко, което им се каже, макар и да не им поставяме сложни задачи", обясни Ангелова.

"Разбира се, това не е оправдание - може да ви е направило впечатление, но всяко дете знае всяка реплика, а това ни отне и най-малко време! Трудността беше в това да ги убедя, в това, което им предлагам като текст - българско народно творчество", каза ръководителят на детския състав.

"За мен е задължително децата да знаят българското народно творчество, защото това, поне за мен, е заложено във всеки един от нас", заяви тя.

Тя обясни, че все пак им е отнело време да разберат значението зад народното творчество, защото те не живеят в тази среда. "Започнахме с най-обикновените неща - облеклата, старите български къщи, традиционния ни празничен календар също дава възможности да ги поучим - малки стъпки", поясни Ангелова.

Тя заключи с това, че се радва, че децата са се забавляли с текста, който те казват - сбор от множество игри и поговорки. "Мисля, че това ще бъде един невероятен спомен за тях", радостно каза Магдалена Ангелова.