Светли петък е!

Животът

13-04-2018, 08:14

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес имен ден празнуват Живко, Живка, Живо, Жива

В седмицата след Великден се отбелязва т.нар. Светли петък. Денят се нарича още летен Петковден.
Православните християни днес почитат чудотворната икона на света Богородица „Живоносен източник”. Иконата, която носи това име, е свързана с конкретни исторически събития.
През 450 г. край Цариград имало блатиста местност, наречена „Балаклъ”. В района имало и гора. През нея вървял слепец, който търсил вода, защото бил жаден. Настигнал го войник на име Лъв. Слепецът го помолил да му помогне. Тогава войникът чул женски глас, който му посочил къде наблизо има извор, способен да излекува странника от слепотата. Войникът чул и пророчески думи за своя живот – че ще стане велик владетел, но първо трябва да прояви милост към слепеца. Войникът намерил извора, който му посочила Света Богородица, и с кал от него намазал очите на слепеца. Той прогледнал. Сбъднали се думите на Божията майка – войникът станал император Лъв І Тракиец.
На този ден все още има места, където се устройват жертвопринушения и се приготвя богата трапеза, пеят се песни, играят се хора. Петък е смятан и за ден на света Петка, покровителката на жените и на женската домашна работа.
Днес имен ден празнуват Живко, Живка, Живо, Жива.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен