Кога е позволено спирането в аварийната лента?

Животът

13-04-2018, 10:20

Снимка:

АПИ

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Аварийната лента на скоростен път е създадена само за спиране в аварийни ситуации

„Спирането в аварийната лента се сигнализира със светлоотразителен триъгълник най-малко на 100 метра от автомобила или с включени аварийни светлини на колата”, коментира за Нова Телевизия Йонко Иванов от Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка.

Изказването му беше по повод катастрофата в аварийната лента на магистрала „Тракия”, която отне три човешки живота. Инцидентът стана в района на Ямбол. Около 2:30 през нощта. Мъж, жена и бебето й пътуват към София. Спират в аварийната лента край Ямбол и това се оказва фатално. Тримата пътували с кола под наем. И двете коли са с варненска регистрация. Шофьорът който блъска спрялата кола е около 60-годишен. Шофьорът, предизвикал катастрофата, е в шок. Настанен е в Сливенската болница. Има наранявания, но няма опасност за живота му.

„Аварийната лента на скоростен път е създадена само за спиране в аварийни ситуации. Доста често в България обаче тя се използва за други нужди”, добави Йонко Иванов от Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка.

По думите му движението в аварийната лента било разрешено в Закона да движение по пътищата с промени от 2017 г., които важат в случай на техническа неизправност на автомобила или здравословен проблем на водача или някой от пасажерите.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен