Версия: Пистолетът на избягалите затворници бил внесен с хляба

Наказват 14 служители, които са били на смяна по време на бягството

Пистолетът на избягалите затворници може да бил внесен с хляба. Това е една от основните версии, по които работят разследващите, съобщи на зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов. Точно 10 дни след наглото бягство, при което двама затворници си тръгнаха от Централния софийски затвор през главния вход, правосъдното министерство представи резултатите от проверката си по случая.

14 служители на затвора ще бъдат наказани, за това, че са изпуснали престъпниците –  12 надзиратели и още двама на ръководни позиции.

Проверката, която е направена от 6-членна комисия, е установила редица нарушения по надзорно-охранителния режим. Не е извършен личен обиск и има пропуски при претърсването на багаж. Установен и занижен контрол.

„Старателно подготвено бягство. Набелязали са тесните места в системата и са се снабдили с оръжие. Час преди бягството двамата излизат от спалните помещения, носейки прикрито оръжието, и отиват на мястото за престой на открито. Там пазаруват от лавката, а след това се оправят към място за получаване на техника. Там започва същинското бягство“, обясни зам.-министър Проданов.

По думите му Пелов е много амбициозен, хитър и адаптивен, в състояние да упражнява изключителен контрол върху емоциите си. Колев пък е с импулсивни и неовладяни реакции. И при двамата е констатиран висок риск за бягство.

„Имаме опит за задържане и реакция от страна на служителите. В момента, в който единият от служителите е заплашен с насоченото оръжие, имаме още един служител, който е в близост до него. От този служител нямаме никаква реакция, въпреки че към него няма насочено оръжие“, заяви Ивайло Йорданов, началник сектор „Охрана и сигурност“.