Може ли регионална авиокомпания да свързва балканските столици?

Политика

13-04-2018, 13:17

Снимка:

Правителствена информационна служба

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Борисов: За Балканите има един път – ЕС и НАТО

„Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път е към ЕС и НАТО“. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. 

„Много е трудно и егоистично, но се надявам с общи усилия да убедим колегите в Европа, че не можем да казваме че след 20 години ще приемем държавите от Западните Балкани. Трябва да им дадем перспектива и то реална. И преди година изглеждаше невъзможно темата Западни Балкани и въобще тези разговорим да водим на най-високо ниво в момента.

От една страна съм оптимист и нещото, което много ме радва е че политическият елит на Балканите разбра че единственият път е към ЕС и НАТО. Трябва да се работи много бързо и да използваме тази инерция, която създадохме за тези няколко месеца“, каза след срещата премиерът.

„Босна и Херцеговина работи усилено за интеграция в НАТО, за върховенството на закона в страната и за създаване на контакти със съседните държави в региона. Целта ни е мир, стабилност и икономически просперитет, които да задържат младите хора в страната“, каза от своя страна Звиздич и благодари на българското правителство за това, че е издигнало интеграцията на региона в ЕС като приоритет.

Двамата държавни лидери са обсъдили и вариантите за създаване на регионална авиокомпания, която да свързва балканските столици. А министърът на транспорта Ивайло Московски вече има задача да даде предложения как могат да  се организират полети между страните от региона, които нямат свои въздушни превозвачи.