Шестокласници посетиха Районен съд - Балчик

В Деня на отворените врати

Шестокласници от ОУ“Антим Първи“ - Балчик посетиха Районния съд в града по време на инициативата „Ден на отворените врати“. Децата се срещнаха с двама магистрати, разглеждащи наказателни дела. Съдиите Даниела Игнатова и Галин Георгиев говориха пред учениците за структурата и функциите на съдебната власт, за делата, които се разглеждат в Районния съд и за ролята на прокурора в съдебното производство. В разговор с магистратите учениците проявиха интерес към делата, свързани с нарушения на Закона за движение по пътищата.      Шестокласниците имаха възможност да разгледат отделните служби и деловодства в съда, бюрото за съдимост, както и специално адаптираната зала за щадящо изслушване на деца.

Посещението на възпитаниците на училище „Антим Първи“ в съдебната палата беше осъществено със съдействието на техния преподавател Величка Кирова и секретаря на МКБППМН Любомир Лефтеров.

Районен съд - Балчик ще продължи работата си с ученици с цел повишаване на правната култура на подрастващите. До края на месец април ще бъде изнесена лекция пред ученици от горния курс на СУ„Христо Ботев“, която е част от планираните дейности по образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

Междувременно в съда се подготвя симулативно медиационно производство по приказката „Червената шапчица“, в което ще се включат деца от трети и четвърти клас.