Московски: Автобусът има удостоверение за техническа изправност

Нанков: Състоянието на пътната инфраструктура не е причина за инцидента

Два екипа на „Автомобилна администрация” са на мястото на инцидента, както и прокурор и следователи. Извършва се техническа експертиза на самото място на инцидента. Друг екип заедно с екипи на МВР са в офиса на „Юнион Ивкони”. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски във връзка с тежкия инцидент на АМ „Тракия” край Вакарел, предаде Нова Телевизия.

"Катастрофиралият автобус притежава удостоверение за техническа изправност. Техническият преглед е направен на 6 февруари 2018 г. Разполагаме с видео и снимки от провеждането на самия технически преглед на автобуса", обясни Московски.

"Автобусът е вписан в лиценза на превозвача също", добави министърът на транспорта и отново повтори, че автобусът има преглед с всички необходими документи.

„Екипът, който е в офиса на компанията трябва да провери дали е изрядна цялата документация за извършването на целия курс на автобуса. За това дали има медицински преглед, технически преглед и графиците за работа дали са спазвани. Към момента е установено е, че има валиден пътен лист. Двамата водачи, които са били вписани, са Георги Георгиев и Веселин Георгиев. Водачът, който е управлявал автобуса е Веселин Георгиев. Водачът на автобуса има валидна карта за квалификация до 2019 г., валидно удостоверение за психическа годност до 2020 г. Водачът притежава всички необходими изисквания, за да може да се извършва тази професия", добави Московски.

"Състоянието на пътната инфраструктура не е причината за инцидента на автомагистрала „Тракия“, заяви инистърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Нанков подчерта, че веднага след подаването на сигнала Агенция „Пътна инфраструктура“ пътноподдържащата фирма са пристигнали на място и са започнали действия по осигуряване на достъп на екипите на „Бърза помощ“ до произшествието.

„Осигурихме максимално бърз достъп на линейките за извозване на пострадалите в инцидента“, увери регионалният министър и подчерта, че около 11.00 часа, заедно с пожарникари от ГДПБЗН е започнало и рязане на мантинелите.

Министър Наков коментира още, че ще бъдат положени всички усилия до 17.00 часа днес да бъде пуснато изцяло движението по автомагистралата, което до настоящия момент се осъществява в едната лента.