Шестима загинали след катастрофата на „Тракия“ (обобщение)

Общество

13-04-2018, 17:19

Снимка:

МВР

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Още по Темата:

МВР с гореща телефонна линия за катастрофата на „Тракия“

Утре е Ден на траур в памет на жертвите

Шестима загинали – 5 жени и 1 мъж, и над двайсет души в болница. Това е тъжната равносметка след жестоката катастрофа на магистрала „Тракия“, при която автобус се обърна край пътя след сблъсък с кола. 21 ранени са били откарани с линейки на „Спешна помощ“, съобщи директорът на службата д-р Георги Гелев. Пострадалите са настанени в различни болници - Пирогов, Св. Анна, ВМА, ИСУЛ, Софиямед.

Поне десет от ранените, включително и едно дете, са в тежко състояние. Детето е на 13 години, съобщават от пресцентъра на „Пирогов“.

Още една пострадала при катастрофата е получила медицинска помощ, след като сама е отишла в болница. 

„Полицията ни съдейства с осигуряване на коридор, а директори на болниците изразиха готовност да приемат пациенти. Така в „Пирогов“ бяха освободени 10 операционни. Такава готовност имаше в Окръжна болница и във ВМА“, заяви Гелев. Той изрази благодарност и на екипите на Спешна помощ за бързата и адекватна реакция.

Гелев обясни, че сигналът на инцидента е постъпил в 11:20 ч. и 10 минути по-късно вече е пристигнала и първата линейка от Ихтиман.

Автобусът, който е на „Юнион Ивкони“, се е движил по линията Бургас – София. Това потвърди пред „България утре“ един от управителите на автобусната фирма Георги Атанасов. „Информацията, с която разполагаме към момента е оскъдна. Това, което знаем е че лек автомобил се завърта и удря автобуса“, обясни Атанасов. Той допълни още, че автобусът е чисто нов, а шофьорът е почивал 3 дни преди курса.

На метри от катастрофа е станал и друг инцидент. В отсрещното платно се е движил бус, шофьорът му се разсеял от бруталната катастрофа, която се случвала пред очите му и катастрофирал. Той е 23-тият хоспитализиран.

Причина за тежката катастрофа най-вероятно е „пътен инцидент, който касае и друго превозно средство“. Това коментира на извънреден брифинг министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви, че пътната инфраструктура не е причина за днешната катастрофа.

Общо 45 души са пътували в катастрофиралия автобус. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев пред журналисти на мястото на инцидента.

По думите на Радев и автобусът, и колата не са се движели с превишена скорост.

МВР е открило и телефонна линия, на която близките на пострадалите могат да получат информация. Номерата ги има на сайта на Министерство на вътрешните работи, ще ги има прокуратурата, ще са и при Министерство на здравеопазването.

Телефоните за контакт са: 02 982 5154 и 0889 94 42 60.

Разследването на произшествието на автомагистрала „Тракия“ се осъществява под наблюдението на Окръжна прокуратура-София, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования чрез профила си в социалната мрежа: „Поднасям искрените си съболезнования на близките на загиналите в днешната тежка катастрофа на АМ „Тракия”. Надявам се всички пострадали бързо да се възстановят. От страна на болниците и институциите са предприети всички мерки за оказване на помощ на нуждаещите се“, написа премиерът.

Утре ще бъде Ден на траур в памет на жертвите.