Лицензионните регулаторите ще държат все по-изкъсо букмейкърските компании

Свят

14-04-2018, 09:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

През последните години хазартната индустрия се развива с много големи темпове. Различните компании в бизнеса бележат значителен ръст на всяко отчитане, а освен това се появяват и нови имена в индустрията. Букмейкърите се стремят да привличат нови клиенти и да ги радват с подобрени предложения, но ако искат да го правят легално, те трябва да получат съответния лиценз. Много държави по света, включително и България, разполагат с лицензионни комисии, които предоставят възможността на една букмейкърска компания да оперира легално в конкретната държава. В последно време обаче тази тема поражда дебати и в бъдеще доста неща могат да се променят. Някои белези за по-строгата политика от страна на регулаторите към онлайн сайтовете за залози вече си личат, като се очаква занапред тя да продължи в същото темпо.

Колко важен е лицензът?

Когато една компания за спортни залози или казино игри има желание да предлага своите услуги на определен пазар, тя трябва да получи лиценз. Разбира се, получавайки лиценза, компанията придобива легално право да разпространява своята дейност. Държавните комисии по регулиране на сайтовете за залози и игри имат за задача да следят сайтовете и да ги регулират. Онлайн букмейкърите нямат право да мамят клиентите си или да ги ощетяват по един или друг начин. С наличието на лиценз една компания за залози доказва, че е готова да предоставя услугите си напълно легално и честно. Точно затова е важно да се залага в доказани букмейкъри, които притежават лиценз. В сайта на Nostrabet може да разгледате всички популярни родни компании, които имат лиценз и предлагат своята дейност легално на територията на страната. Сред тях например е българската компания Efbet, която първа взе лиценз у нас след въвеждането на новите правила. Избирайки сигурен сайт за залози, може да сте спокойни, че дори да срещнете някакъв проблем, вие има към кого да се обърнете и на кого да се оплачете.

Лицензите по света

В световен мащаб лицензите за различните хазартни компании, независимо дали са онлайн или наземни, се издават от съответните комисии по хазарта. Най-популярна е комисията във Великобритания, като често тя налага и тенденциите, които трябва да следват регулаторите. Нормално е да бъде така, понеже на Острова са позиционирани най-големите онлайн букмейкъри, сред които и гигантът bet365. В Европа има доста държави, които разполагат с лицензионни комисии по хазарта и сами издават лицензи за различните компании.

В САЩ пък закона за хазарта е донякъде объркващ. Там всеки щат има различно отношение към хазартните компании и ако в един щат може да залагате легално, то в друг няма да имате тази възможност. В различните части на Азия положението е подобно. Там има държави, като Китай, Филипините и Малайзия, където залаганията са доста силна индустрия, но има и страни, в които залозите не се толерират и дори се наказват. Сред тях са мюсюлманските държави, сред които Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ. На африканския континент също има определени рестрикции. Там някои страни вече направиха първи стъпки към интегриране на хазартния бизнес, но въпреки това има държави, в които все още тази дейност не е сред най-разпространените. За Южна Америка и Австралия можем да отбележим, че контролът върху хазартния бизнес е много голям и въпреки позволението да се развива тази дейност, много компании се отказват да оперират на тези пазари.

Както и сами може да се убедите, в Европа, в някои щати, както и в части от Азия, хазартната дейност е най-широко разпространена. Всяка държава има свои правила за този бизнес и ги налага върху букмейкърите. Ако дадена компания се опитва да предлага дейност нелегално, нейният сайт се блокира. За държавите наличието на лиценз от определена компания е гаранция, че тя ще плаща данъци.

Какви мерки се налагат?

В последно време комисията по хазарта на Великобритания често напада онлайн букмейкърите, че не осигуряват достатъчно защита на залагащите. Според регулаторите сайтовете трябва да предпазват хората от пристрастяване към залозите. Точно затова изискват от тях да въведат специални мерки в сайтовете си, които да помогнат за защитата на играчите. Подобни съвети за защита от дълго време има в сайта на Betfair, който е лицензиран и у нас. Компанията често е давана за пример в това отношение. Друга британската компания пък беше глобена с 1 милион паунда, заради това, че е позволила на самоизключили се потребители отново да залагат, създавайки си нова регистрация в същия сайт. В бъдеще комисиите няма да прощават подобни действия от страна на букмейкърите.

Друга идея е да се спрат рекламите на онлайн букмейкъри по телевизията, когато се предават пряко спортни срещи. Налагането се изисква, понеже много непълнолетни фенове на спорта наблюдават тези събития. Това обаче едва ли ще се случи. Много онлайн букмейкъри са спонсори на редица спортни клубове. В България букмейкърът Winbet е сред основните спонсори на ЦСКА-София и логото на бранда е изписано на екипите на отбора. А по света има много компании, които спонсорират различни части на спорта в съответната държава. Едва ли клубовете ще се откажат от големите пачки, които индустрията им дава под формата на спонсорски договори. Освен това рекламите струват пари за букмейкърите, които те дават на телевизиите. Още една причина, поради която тази мярка изглежда някак непосилна да се осъществи.

Истината е, че само времето ще покаже докъде ще стигнат регулациите. Личи си обаче, че в последно време лицензионните комисии здраво се размърдаха и започнаха да действат по различни мерки за защита на играчите и по-голям контрол върху букмейкърите. Без съмнение ще има компромиси и от двете страни, понеже индустрията е твърде голяма, за да се контролира изцяло.