14 служители на Софийския затвор предложени за наказание

Сред тях са зам.-началникът на затвора и шефът на охраната

14 души ще бъдат предложени за дисциплинарни наказания след бягството на двамата рецидивисти преди 10 дни. Сред тях са и зам.-началникът на Централния софийски затвор, и шефът на охраната, предава България он еър.

Поне месец Владимир Пелов и Радослав Колев наблюдават схемата, по която надзирателите контролират и охраняват лишените от свобода. Откриват и слабите места в системата. До следобеда на 3 април 2018, когато привеждат плана си за бягство в действие.

Проверката на Министерството на правосъдието установява нарушения както по отношение на надзорно-охранителния режим - липса на личен обиск и претърсване на багаж, така и занижен контрол по постовата служба.

Макар че в документите на затвора изрично е посочено, че и двамата са склонни към бягство. Пелов е хитър и комбинативен, умее да прикрива емоциите си, а Колев - импулсивен и склонен към агресия. По-строго отношение към тях обаче е нямало. Остава и въпросът откъде са се сдобили с пистолет.

12-те надзиратели, които са предложени за дисциплинарно наказание, са били на постовете или близо до тях, когато Пелов и Колев са избягали. Признават, че са се уплашили, когато насочили оръжието към главите им. И макар че на записите се виждат опитите им да предотвратят бягството, е имало още какво да се направи, пише в доклада.

Дисциплинарните проверки ще продължат два месеца. През това време всички предложени за наказание ще бъдат прехвърлени на други места в затвора. Ако бъдат временно отстранени няма кой да пази затворниците, признават от Министерството на правосъдието.