Започнаха гонките за "Купа Несебър" /СНИМКИ/

Спорт

14-04-2018, 15:21

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Регатата „Кор Кароли“ за пръв път започва от Бургас

Откриха сезона в голямата международна регата, в която се състезават 160 ветроходци

„Ветроходството е екологичен спорт, който сплотява и създава притялства“. С това мото беше даден официален старт на международната регата „Купа Несебър“, която е част от календара на Българската федерация по ветроходство и носи точки за националната ранглиста. След като вчера метеорологичните условия попречиха на първите гонки, днес сигналът за старт вече беше даден. 

160 участници от 20 отбора от България и чужбина преминаха през провлака до Стария град, с национални флагове и под звуците на фанфари в цветно шествие.  В рамките на три дни те ще се състезават в олимпийските класове: Фин, Лазер Стандарт, Лазер Радиал, 470. А при детските: Оптимист, Лазер 4,7, 420.

От отбора на домакините ОМК „Несебър 2000“ си пожелаха „Купа Несебър“ да си остане в при тях. Един от най-добрите млади ветроходци, който само преди дни се завърна с третата си супер победа от регата във Варна – Даниел Йорданов беше категоричен, че всеки състезател, който дава най-доброто от себе си има шанс да стане абсолютен победител.„Искам да грабна купата от тази регата, и не мога да оставя момчетата да ме победят“, пък каза съотборничката му, също златна медалистка от редица престижни форуми – Диана Маркова. Тя сподели, че като най-сериозен конкурент вижда именно Даниел от нейния клуб, но вярва че все пак отборът им заслужава подеба.С отложен старт започна първата гонка в първия състезателен ден. 

Приветствие към участниците отправи и флотилен адмирал Мален Чубенков, командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС. Той пожела от името на командването на ВМС, попътен вятър и успех на състезателите. 
Откриването на „Купа Несебър“ уважиха областният управител на Бургас г-н Вълчо Чолаков,народните представители от ГЕРБ Бургас  Диана Саватева и Димитър Бойчев. 
Организатори на събитието са ОМК „Несебър 2000“ и Община Несебър.