Районите "Младост" и "Студентски" ще помогнат за чистенето на Парк "Въртопо"

Мисия София

15-04-2018, 09:40

Снимка:

wikimedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

С богатото си биоразнообразие парк „Въртопо“ предлага чудесни условия за разходки сред природата

Днес гражданска инициатива за почистване на парк „Въртопо“, подкрепени от Район "Младост", Район "Студентски" и "ЕИС Строителна компания" ЕООД, ще положи усилия от 10 до 18 часа да почисти някои от най-бруталните замърсявания на територията на местността.

С богатото си биоразнообразие парк „Въртопо“ предлага чудесни условия за разходки сред природата и е дом на разнообразни растителни и животински видове. Тези му качества обаче биват опорочени заради станалите част от пейзажа битови и строителни отпадъци, с които той е осеян. На много места ползвателите на парка редовно събират видяните от тях отпадъци. На други обаче боклукът е в толкова големи количества, че има нужда от организирано чистене. Единият от двата основни проблема е незаконното изхвърляне на всякакви отпадъци, включително строителни, което се случва предимно през нощта. Другият е свързан с незаконни катуни, изградени върху частни или общински имоти, чиито обитатели са източник на постоянни замърсявания.

За съжаление кметът на Район „Младост“ г-жа Десислава Иванчева не е получила отговор от кмета на Район „Студентски“ г-н Димитър Дилчев дали той ще се застъпи заедно с нея за развиването на местността като реален уреден и охраняем парк, който гражданите да ползват спокойни и с удоволствие. Район „Младост“ ще продължи да настоява това да се случи.

Местността е един от най-богатите като биоразнообразие, естествени зелени клинове, които се спускат от Природен парк „Витоша“ към град София. Красивата някога река Дървенишка, бреговете и водата на която от години са силно замърсени, е природна граница между районите „Младост“ и „Студентски“.

В деня на почистването Район „Младост“, Район „Студентски“ и "ЕИС Строителна компания" ЕООД ще осигурят хора, чували, ръкавици и камиони за извозването на събраните отпадъци. Целта е да се съберат повече граждани, които да помогнат. Организаторите търсят строителни колички и лопати за събирането и пренасянето до камионите на строителни и едрогабаритни отпадъци.