“Млади виртуози” събира бъдещи звезди на класическата музика в София

София Лайф

15-04-2018, 10:32

Снимка:

wikimedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Наградният фонд възлиза на 21 750 лв. и се осигурява от Министерството на културата

От 15 април до 22 април в City Mark Art Center ще се проведе 14-то издание на Международния конкурс „Млади виртуози“, част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г.

Тази година престижното музикално състезание обхваща категориите Камерна музика и Композиция, в които млади таланти ще представят уменията си и своето творчество пред авторитетно международно жури и публика. Участници от Австрия, Италия, Русия, САЩ, Япония, Южна Корея, България и др. ще трябва да впечатлят едни от най-ярките музиканти и преподаватели в света, които пристигат в България специално за конкурса.

Възрастовите категории на кандидатите са разпределени в 3 групи – до 19 г., до 31 г. за камерна музика и 35 г. за композиция. Според организаторите от фондация „Млади виртуози“ конкуренцията ще бъде повече от впечатляваща. „За 14-а поредна година ще станем свидетели на невероятния талант на младите музиканти, на бъдещето на световната музикална сцена, на таланта на младите композитори. Всички тези деца са истински виртуози и вярваме, че конкурсът ще им даде път напред и ще изберем най-достойните от тях“.

Наградният фонд възлиза на 21 750 лв. и се осигурява от Министерството на културата. Съпътстван е и от редица специални отличия, сред които Специалната награда на Европейския съюз на младежките музикални конкурси (EMCY), чийто член е Международният конкурс „Млади виртуози“. Носителят на тази награда ще има изключителния шанс и възможност да покори международните сцени, участвайки в серия от концерти, организирани от асоциацията във всички европейски столици. Специална награда е учредена от Софийската филхармония.

Тържественото откриване на ”Млади виртуози 2018” е на 15 април в зала “България” с концерт на Софийската филхармония със солист София Мехоношина, носител на Голямата награда „Откритие на конкурса” от Международния конкурс „Млади виртуози 2017“ и специалната наградата на Софийската филхармония. Концертът ще е под диригентството на Найден Тодоров.

Членове на престижното международно жури в категория Камерна музика са: проф. Димо Димов, проф. Дора Шварцберг-Романов, проф. Леонид Кербел, проф. Ромен Гариу, проф. Джулиано Мадзоканте. Международното жури за специалност Композиция ще бъде обявено през месец октомври.

Тържествената церемония по награждаване и Галаконцертът на Лауреатите от МК “Млади виртуози” `2018 ще се състоят на 22 април, неделя, от 11:00 ч. в залата на City Mark Art Center. Тогава ще бъдат избрани носителите на всички специални отличия на конкурса.

Конкурсът се организира от фондация „Млади виртуози” в партньорство с Националното музикално училище “Любомир Пипков”.

Събитието се осъществява с изключителната подкрепа на Министерството на културата.

Конкурсът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Постоянни партньори на организаторите са МФ ”Св. Св. Кирил и Методий”, фондация ”Българска памет”, МТел, Делойт.

Частни дарители – проф. Генчо Начев, Михаил Заимов, Петър Делчев.

Състезателните дни, Галаконцертът и тържествената церемония са със свободен достъп и могат да бъдат посетени от всички любители на класическата музика. Подробности за конкурса могат да бъдат намерени на сайта www.yvcompetition.org.