Българите държат над 70 млрд. лева в банките

Портфейл

15-04-2018, 13:31

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Следващата година Европейската централна банка ще започне да покачва лихвите, обяви шефът на банковата асоциация

Бизнесът и частните лица в България държат в банките над 70 млрд. лева. Това обяви пред БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. По думите му тази сума е рекордна за страната спрямо покупателната способност в момента.
Андронов обясни, че чрез ниските лихви се стимулират хората да не държат само спестяванията си в банките, но и да ги инвестират, с което да стимулират растежа на икономиката.
"За да върви икономиката, трябва хората не само да спестяват, те трябва да консумират, да потребяват, бизнесът трябва да инвестира, да се развива ", подчерта той.
Той добави, че има покачване на цените на имотите в големите градове, което от своя страна е свързано до голяма степен с тегленето на кредит при покупка на жилище. Именно заради това от БНБ са предупредили банките в страната да внимават при кредитирането. "Никой не иска да се повтори сценария от средата на миналото десетилетие, когато имаше бум на кредитирането заради цените на недвижимите имоти. В момента цените на имотите са ненормално увеличени с 15-20% за толкова кратък период, което е тревожно", каза още Андронов.
По думите скоро лихвените проценти ще започнат да се качват. Тази тенденция вече се забелязвала в САЩ. Според него Европа чака инфлацията да скочи до 2% и тогава лихвите и на Стария континент ще тръгнат нагоре.
"Още следващата година Европейската централна банка ще започне да покачва лихвите", предупреди Андронов.