„Спортувай в твоя град“ увлече хиляди в Южния парк

Мисия София

16-04-2018, 14:11

Снимка:

Столична община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Спортният празник започна точно в 9 ч. с атлетическите кросове, които включваха и бягания за най-малките

Ърбан Фест „Спортувай в твоя град“ привлече в неделния ден над 1000 участници в Южния парк и достави незабравими емоции на столичани и гостите на града. Стартиращите в няколкото спортни събития огласяха до късно следобед алеите и поляните сред зеленината и прохладата. Голямата атракция бяха изпълненията на световните майстор на юнисайкъл (велосипед с едно колело), които направиха истинско шоу пред жадните за емоции зрители. Виртуозите бяха у нас по покана на организаторите на феста от София – Европейска столица на спорта.

Спортният празник започна точно в 9 ч. с  атлетическите кросове, които включваха и бягания за най-малките. На двата сета за баскетбол 3х3 и на двете игрища за минифутбол играеха ученическите отбори в турнирите за традиционните купи „Васил Манченко“. Успоредно с това се провеждаха велонадпревари и велообучение, организирани от Драг за децата. А на сцената преливаше от настроение и емоции с многото забавни игри, конкурси и викторини с награди.

Фестът бе открит от Дончо Барбалов – зам.-кмет на София, до него на сцената бяха Анатоли Илиев – орг. секретар на София – Европейска столица на спорта и олимпийската медалистка по художествена гимнастика Християна Тодорова – лице на инициатива София 2018.

„Искам да ви поздравя като участници и гости на днешния спортен праник и да ви пожелая успех. В този ден всички се чувстваме някак по-спортно и по-добре… Инициатива София – Европейска столица на спорта цели да предостави повече възможности на всички за активен и здравословен начин на живот“, каза в приветствието си Дончо Барбалов. С топли думи към присъстващите се обърна и Анатоли Илиев.

На терените пък учениците играеха и се състезаваха под вещото ръководство на баскетболната легенда Георги Младенов и футболните майстори Ангел Рангелов и Владимир Манчев, присъстваха и много общински съветници.

Много оспорвано премина баскет турнира. Шампиони станаха представителите на 22-ро СОУ, надиграли във финала НТБГ с 16:8. Третото място заслужи отборът на Испанската гимназия, победил в малкия финал СГСАГ с 15:11.

Специалните награди грабнаха: за феърплей Ерик Искренов, за стрелба от трите точки Драгомир Павлов, който се оказа и най-резултатен в турнира. Най-полезен играч е Николай Стефанов от 22-ро СОУ.

И при футболистите драмите бяха до последния мач. В него тимът на I Английска гимназия надигра с 4:1 отбора на 133-то СОУ, като победните голове бяха вкарани през второто полувреме на финала. За трето място НГДЕК победи представителите на 119-то СОУ също с 4:1. Голмайстор на турнира стана Николай Бончев (НГДЕК), за най-добър вратар бе определен Кирил Недев (I АЕГ), а за най-добър играч – Петър Козарев (133-то СОУ).

Призьорите бяха отличени от Дончо Барбалов, Анатоли Илиев, Георги Младенов, Владо Манчев, Ангел Рангелов, Валя Ликова от дирекция ПИСТ към Столична община, Християна Тодорова и др.

Голямата награда – екскурзия до Лондон с осигурен билет за мач на националния отбор на Англия на ст. Уембли – бе спечелена чрез томбола от Георги Недялков от СМГ.

Най-много овации събраха петимата супермайстори на юнисайкъл:  Адриен Делекро от Франция, Пиер Стърни от Швейцзария, Кати Бол от Германия, Район Олферс от Дания и Галина Рьом-Рожбек – представител на Sofia Unicycle Club & Mini Art Foundation. Всички те предоставиха на зрителите спиращи дъха трикове и професионални изпълнения на соло и на двойки със скокове на височина и на дължина и в дисциплините стрийт, флат, трайълс, фристайл и перформънс. На фона на музика състезателите демонстрираха парад, престроявания с цел да доставят максимално шоу на зрителите.

Изградена бе и уъркшоп зона, където зрителите и участниците съвместно опитаха да карат юнисайкъл велосипеди, съветвани и подпомагани от специалистите. Много от наблюдаващите деца веднага се записаха в клуба с желание скоро да се научат да карат подобен велосипед на едно колело.

През целия уикенд виртуозите на юнисайкъла презентираха на различни популярни и символични за София градски локации техните забележителни умения.