Ученици „осъдиха“ Хитър Петър и Община Добрич

Животът

16-04-2018, 14:02

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ученици получават правни знания в Окръжен съд - Добрич

В два симулативни процеса

Ученици „осъдиха“ Хитър Петър и община Добрич в два симулативни процеса, представени в Деня на отворените врати в Районен съд - Добрич.

Хитър Петър, който беше подсъдим в наказателно дело за кражба, получи условно наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 месеца с 3-годишен изпитателен срок. Присъдата беше постановена от ученици от V до VІІ клас в СУ„Любен Каравелов“. Съдебният състав призна Хитър Петър за виновен, но му определи наказание в минимален размер, след като прецени, че кражбата е маловажен случай, предвид малката стойност на откраднатото.

От доказателствата по делото става ясно, че подсъдимият е задигнал варена патица от къщата на семейство, което го било приютило за една нощ в дома си. Стопанката разбрала за кражбата на сутринта, след като гостът си тръгнал. Жената установила, че от тенджерата, която била оставена в шкаф в стаята, в която настанили Хитър Петър, липсва патицата, която тя била сготвила предния ден, но след пристигането на госта – скрила. Вечерта сервирала хляб, лук и сланина, с намерението супата от патица да изядат  двамата с мъжа си, след като гостът си тръгне. Хитър Петър обаче усетил миризмата на варена патица, открил тенджерата, излапал половината месо, а  другата половина скрил в торбата си.

Ученическият съдебен състав реши, че  подсъдимият трябва да плати и обезщетение от 40лв. на пострадалата стопанка, на колкото е била оценена патицата, както и 100 лв. обезщетение за претърпяното от жената безпокойство.

В Районен съд - Добрич беше разигран и друг симулативен процес, в който ученици от горния курс на училище „Любен Каравелов“ пресъздадоха гражданско дело, образувано по иск срещу община Добрич от бащата на дете, ухапано от улично куче. Общината беше осъдена да плати обезщетение от 2000 лева за причинените на пострадалото момче болки и страдания от ухапването. Учениците прецениха, че в случая е било налице противоправно поведение, изразяващо се в бездействие от страна на общински служители по предприемане на необходимите мерки за предотвратяване на агресивно поведение на безстопанствени кучета към хората.

В Деня на отворени врати в Районен съд - Добрич гостуваха и ученици от Езикова гимназия „Гео Милев“, които бяха запознати с работата на отделните служби, деловодства и регистратурата на съда. В съдебната палата беше подредена и изложба с ученически творби, участвали в конкурс за рисунка на тема „Правосъдие“.

В рамките на инициативата беше проведена викторина с участието на отбори от две добрички училища - Професионална гимназия по туризъм „П. Яворов“ и СОУ „Любен Каравелов“, които бяха партньори на Районния съд в тазгодишното издание на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

Денят на отворени врати в Районен съд - Добрич по традиция беше посветен на Деня на българската Конституция - 16 април. Инициативата беше открита от председателя на съда Анна Великова.

„Приетата на днешната дата през 1879г. първа българска Конституция е една от най-демократичните за своето време. Съобразена е с европейските стандарти и поставя началото на съвременната българска държавност. Тя утвърждава принципа за разделение на властите и равенството пред законите“, подчерта в приветствието си съдия Великова.

„Днес е Денят на Конституцията и професионален празник на българските съдии и съдебни служители. На този ден ние почитаме демократичните идеи и родолюбието на създателите на българската държавност, изразяваме гордостта си от приноса на българските юристи за утвърждаване на конституционализма и правовия ред“, продължи съдия Великова. Тя подчерта, че всички съдии и служители в Районен съд - Добрич работят за утвърждаването на страната ни като демократична и правова държава в духа на европейските традиции.