Проф.Генчо Начев: Новият реинбурсен списък е направен на тъмно

Животът

17-04-2018, 11:13

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В повечето случаи доплащанията от хората не са регламентирани

Новите по-ниски цени на медицинските изделия и консумативи събудиха дискусии за правилността на този ход. Аргументите в полза на решението са, че анализът е показал на какви цени тези иделия се търгуват. Притесненията на лекарите са, че по този начин са изправените пред две алтернативи - трупане на дългове или доплащане от страна на пациента. Темата в ефира на БНТ коментира проф.Генчо Начев, директор на болница "Св.Екатерина", национален консултант по кардиохирургия, който отрече новите цени на реинбурсиране на медицински изделия и консумативи да са консултирани с националните консултанти. Според него новият реинбурсен списък е направен на тъмно.

"По-скоро е трябвало да бъдат консултирани кои от консумативите има възможност да намалят цените, а с колко вече, хората,които разбират от финансиране, могат да преценят и обясни, че частните болници не са задължени да правят процедури по Закона за обществените поръчки, могат веднага да сключват договор, ако намерят доставчик,който да предложи тази цената,която касата казва, че ще реинбурсира. Проблемът е, че за да направим нов търг и процедура по Закона за обществените поръчки, това отнема 3 месеца", коментира проф. Начев.

Проф. Начев изрази надежда, че нещата биха се успокоили на 24 април, когато има надзорен съвет на касата, в който ще се разговаря с фирми кои от тях биха могли да предложат тези продукти на цената, която касата ще реинбурсира. По думите му, човек, който не разбира от това, би го направил, не отрече да е правилно, но трябва да бъде направено по друг начин.

Проф.Начев коментира, че в повечето случаи доплащанията от хората не са регламентирани. За това как трябва да стане, той каза следното: "Много е просто, казва се какъв е пакетът, който реално касата, с парите от задължително здравnо осигуряване може да покрие, в този пакет трябва да влязат неща, които са жизнено важни. Този пакет се покрива със 100% от касата. Казва се какви консумативи и импланти касата може да субсидира, т.е реинбурсира".

Според него това е пътят за демонополизация на касата и този процес не може да стане от днес за утре.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен