Петдесет и осем фирми търсят стажанти на форум

Мисия Пловдив

17-04-2018, 11:03

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Сред компаниите, участващи на Форум „Стажове 2018“ има такива от Пловдив, София, Пазарджик, Панагюрище, Сопот, Казанлък, Хасково, Кърджали, Смолян

Петдесет и осем български и чуждестранни компании от Форум „Стажове 2018“ отварят утре свои щандове във фоайетата на първия и втория етаж на Техническия университет – филиал Пловдив. Точно в 10,15 часа директорът на филиала проф. Въльо Николов ще приветства студентите и гостуващите фирми с пожелание заедно да намерят общите си интереси. „Очаквано все повече компании от индустрията и IT – сектора идват при нашите студенти, за да ги запознаят с възможностите за стажове през лятото. Много често именно на Форум „Стажове“ - първокурсниците и второкурсниците се ориентират за бъдещата си кариера. Съвместната работа между фирми и студенти понякога завършва и с дипломни разработки, именно на базата на обучението на студентите в някоя от гостуващите днес фирми.“ - каза проф. Николов.
Сред компаниите, участващи на Форум „Стажове 2018“ има такива от Пловдив, София, Пазарджик, Панагюрище, Сопот, Казанлък, Хасково, Кърджали, Смолян, Стамболийски и за първи път – от Шумен. Търсачите на стажанти са, както огромни международни консорциуми, така и средни фирми, най-често от България. За удобство на бъдещите стажанти някои от фирмите предлагат платформи за обучение, достъпни от компютъра или мобилния телефон на студента.
Най-често фирмите предлагат два варианта за стажуване – на пълен или на непълен работен ден. По традиция във форума участват и специализирани компании за подбор на персонал. Практиката от досегашните форуми показва, че е малко вероятно да има преговори за заплащането на студентите по време на стажовете. Това обикновено става „на четири очи“ при интервюто за приемане на стаж. По-опитните фирми, както от индустрията, така и от  IT – сектора, са склонни да платят разходите по пътуванията на студентите, разходите за храна и квартира по време на стажа. Наблюденията на преподавателите от Техническия университет – филиал Пловдив показват, че  „Форум Стажове“ е най-полезен за студентите от първи и втори курс, докато по-големите студенти вече имат ориентация за кариерата си.