Макрон: ЕС не трябва да приема нови членки

Свят

17-04-2018, 15:18

Снимка:

EBS

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Юнкер: За да няма война, да приемем Западните Балкани в ЕС

Френският президент иска пълна реформа на Блока

Френският президент Емануел Макрон заяви, че Европейският съюз не бива да приема нови страни-членки, докато не бъде задълбочен процесът на вътрешна интеграция в  Блока и не се направи цялостна реформа в него. Макрон държа емоционална реч пред европейските депутати в Страсбург и посочи, че иска да приобщи Западните Балкани към европейския проект, но сега не е моментът да се позволи тяхното присъединяване.

„Не искам Балканите да се обърнат към Турция или Русия, но не искам Европа, която трудно работи с 28 , а утре с 27, да реши, да се окаже с  30 или 32 държави и със същите правила. ", заяви Макрон. Той бе категоричен, че ще подкрепи разширяването на ЕС само след задълбочена реформа в него.

Лидерите на ЕС и на Балканите ще се срещнат следващия месец, за да обсъдят бъдещето на нестабилния регион, но блокът от 28 държави едва ли ще покани всяка страна в региона да се присъедини, коментира АП.

40-годшният французин посочи, че демокрацията е "най-добрият шанс" на ЕС да се бори с нарастващия национализъм на континента. "Не искам да принадлежа на едно поколение сънливци, които са забравили собственото си минало", каза френският президент и коментира, че в момента ЕС се нужда не от националния суверенитет, а от европейски.