Теменужка Петкова: Няма основания за притеснение, имаме договори за газ

Политика

17-04-2018, 16:15

Снимка:

Моника Гаджанова

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

България има действащи договори за доставка и транзит на руски природен газ и няма основания за притеснение. Това отговори пред „България утре“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Контрактът за доставка е до 2022 г., за транзит до – 2030 г. Всичко е в рамките на договорните ни отношения, поясни тя.

На 15.11.2012г. в МС официално бе подписан нов договор за доставка на руски природен газ между „Булгаргаз” и „Газпром експорт”, с който отпаднаха посредниците от предишни споразумения с „Газпром” като „Овергаз” и „Винтерсхал”. От 1 януари 2013 г. България получи над 20% намаление от цената на доставките.

Контрактът бе сключен за период от десет години, с възможност за предоговаряне на цените и необходимите ни количества на шестата година, т.е. през 2019 г. Според новия газов договор страната ни получава по 2.9 млрд. куб. природен газ годишно. Клаузата "take or pay" е променена от 90% на 80% от това количество, съобщи тогавашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.