Македония и Албания с крачка по-близо до ЕС

Свят

17-04-2018, 17:40

Снимка:

EBS

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

ЕК препоръчва започване на преговори за членство

Европейската комисия препоръчва началото на преговори за присъединяване с Македония и

Албания. Това обяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини на съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, на която представиха докладите на държавите от Западните Балкани и Турция по пакта за разширяване на Съюза.

От шестте страни от Западните Балкани Черна гора и Сърбия имат сериозен напредък в преговорния процес, работи се и с властите на Босна и Херцеговина и с Косово за постигане на напредък. Към този момент не могат да бъдат отворени нови преговорни глави с Турция. Могерини изрази надежда и за диалог между Прищина и Белгард за намаляване на напрежението.

„Западните балкани са част от Европа и ще бъдат част от ЕС“, коментира Могерини и посочи, че в последните години е постигнат значителен напредък в реформите и модернизирането на икономиките в региона.

„За последните 3 години станахме свидетели на реформи, които в началото изглеждаха невъзможни“, заяви върховният представител на ЕС.

Тя посочи и колко е важна политиката на присъединяване на нови членки към ЕС, защото за Брюксел това е инвестиция в мира, стабилността, перспективата и сигурността на Европа.

Предложените преговори за присъединяване с Албания и Македония ще са първите, които ще започнат от почти пет години насам.            Препоръката ще се нуждае от окончателно одобрение на ръководителите на правителствата на ЕС, което се очаква през юни.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен