За първи път от 16 години: Предсрочни избори в Турция

Свят

18-04-2018, 16:55

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Вотът е насрочен за 24 юни

В Турция ще се проведат предсрочни парламентарни и президентски избори на 24 юни. Това обяви президентът Реджеп Ердоган, след като проведе среща с лидера на ултрадясната партия Националното демократично движение Девлет Бахлечи, която е съюзник на Партията на справедливостта и развитието, както и с премиера Бинали Йълдъръм.

"Въпреки че президентът и правителството работят в унисон, болестите на старата система ни се противопоставят на всяка стъпка, която предприемаме", каза Ердоган в реч, излъчена по телевизията.

"Развитието в Сирия и навсякъде по света наложи спешно да се премине към новата изпълнителна система, за да се предприемат по-решителни стъпки за бъдещето на страната ни", заяви още държавният глава.

Изборите за парламент и президент трябваше да се състоят през ноември 2019 г. От Националното демократично движение предложиха те да бъдат изместени по-рано – през август тази година.

Новите избори имат за цел да завършат постепенното въвеждане на президентска система, за която мнозинство от турците гласуваха с референдум през април 2017 г.

Това са първите предсрочни избори в страната, след възкачването на власт на партията на Ердоган през 2002 година.