„Музикаутор“ отнесе 57 хил. лева глоба заради БНР

Общество

18-04-2018, 18:02

Снимка:

Скрийншот

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Според КЗК е имало злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви днес, че налага глоба от 56 678 лв. на „Музикаутор“ заради злоупотреба с господстващо положение при необоснованото прекратяване на договорни отношения с Българското национално радио (БНР).

В решението на КЗК се казва, че с тези си действия Сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ „може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите“. В него се посочва още, че необоснованото прекратяване на договорните отношения с БНР препятства осъществяваната от Радиото дейност.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

От „Музикаутор“ излязоха с официална позиция срещу становището на КЗК.

„Действията на дружеството целят единствено защитата на правото на творците в България да получават справедливи възнаграждения за произведенията си.

Тази година българските автори ще получат 65% повече за използваното тяхно творчество от БНР, благодарение на новия договор за поетапно увеличаване на авторските възнаграждения и въпреки сериозното му забавяне от шест месеца. Реалистичните прогнози сочат, че парите, които ще бъдат разпределени към българските автори следващата година, ще бъдат два пъти повече“, пишат те.