БСП внесоха орязване на депутатските правомощия, ГЕРБ: Това е популизъм!

Политика

19-04-2018, 12:29

Снимка:

Народно събрание - официален сайт

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Цветанов: По-добре депутатите със заплати от държавата отколкото хрантутници на икономически кръгове

БСП внесоха обещаното вчера предложение за намаляване на депутатските заплати и правомощия. В него е записано орязване на основната месечна сума от сегашните 3540 лв. на 2976 лв.

„Правим тази заплата фиксирана сума, която не се увеличава до края на парламента, колкото и да расте средната работна заплата за страната. Знаем, че ще има тежка съпротива срещу това. Знаем, че ще ни изкарат по-черни от дявола. Готови сме за този упрек, но имаме само един въпрос - кой друг в страната, освен политическия и административен елит, получава на тримесечие увеличение на заплатата си, автоматично, според това дали расте средната заплата в страната“, попита соцлидерката Корнелия Нинова.

От ГЕРБ обявиха внесените от „левицата“ поправки за „евтин популизъм“.

„По-добре депутатите да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове“, заяви председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според него идеите на БСП са несъстоятелни. „Като народен представил на база тези пари, които получавам, нито веднъж, където съм отишъл в страната не съм се възползвал от командировъчно“, даде пример Цветанов.

„Опозиционната лидерка засвири популистки на нова тънка струна, с цел обществени манипулации, обявявайки борба с привилегиите и заплатите на днешната власт - сякаш тя и дружината й не са част от нея“. Това заяви от трибуната на Народното събрание в декларация от името на ГЕРБ депутатът Спас Гърневски.

Гърневски цитира и припомни на Нинова думите на предишния лидер на БСП Михаил Миков, който заявява преди време, че когато има ръст на заплатите в цялата страна е ненормално да се замразяват тези на депутати.

„41-ото НС политическа партия ГЕРБ налага мораториум върху нарастването им и ги замразява. 42-ото НС, когато управляващи бяхте вие от БСП мораториумът не бе продължен“, не пропусна да отбележи Гърневски.