Приеха измененията в Закона за туризма

Промените влизат в сила след обнародването им в Държавен вестник

Туристическият бранш ще бъде улеснен с отпадането на общо 19 вида документи, които досега трябваше да се предоставят на хартиен носител и са свързани с основните дейности на министерството, след като Народното събрание прие на второ четете Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма. 

Част от одобрените промени е и транспонирането на Европейската директива за пакетните пътувания. Промените ще модернизират и разширят обхвата на защита на туристите. С тях се въвеждат по-сериозни гаранции в защита на потребителите, като допълнителна преддоговорна информация и защита за изпълнението им.

Измененията ще позволят и прехвърляне на договор за пътуване от едно лице на други след предизвестие на организатора и в разумен срок преди началото му. Предвижда се също задължение за възстановяването на платените суми на пътуващ без необосновано забавяне в случаи, когато туристическите услуги или част от туристически пакет или свързани туристически услуги не са били предоставени в резултат на неплатежоспособност или несъстоятелност на търговеца и туроператора.

Проектът на Закона определя Министерството на туризма за централно звено за контакт за улесняване на административното сътрудничество и надзора на туроператорите и туристическите агенти, които работят в различни държави членки на ЕС.

Приетите промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма влизат в сила след обнародването им в Държавен вестник, с изключение на текстовете свързани с транспониране на директивата, които влизат в сила от 1 юли.

Министерство на туризма при необходимост ще започне разяснителна кампания за промените сред туристическия бранш след обнародването на документа.