МТСП: Приоритет е да спрат измамите в ТЕЛК

Животът

20-04-2018, 11:51

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

До 2 месеца променят организацията на работа на ТЕЛК

На първо място изведохме това, че трябва много строг контрол, който да бъде единен

Желанието на правителството е не да се спират или намаляват пенсии, да се ограничават права на хората с увреждания. Единственото като приоритет, около който се обединихме с неправителствените организации на и за хора с увреждания, е да се спрат измамите. Системата в момента има една много тежка болест и тя се нарича "корупция". Това заяви в студиото на БНТ заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

"На първо място изведохме това, че трябва много строг контрол, който да бъде единен. В системата има 9 контролни органа, които са на различна ведомствена подчиненост. Проблемите са по цялата верига, от началото до края. Трябва да има мониторинг, наблюдение. Трябва да има електронна здравна карта, да има електронно досие, за да може да се проследяват заболяванията на този човек, да се види как е лекуван този човек. От години говорим и е време да се случи, защото част от злоупотребите ще бъдат минимизирани с тази здравна карта", обясни Петрова.

"Наистина трябва да се пипа по цялата верига. Здравната карта ще се обедини заедно със системата на НЕЛК и Агенция на хората с увреждания, за да се знае точният брой на хората с увреждания, къде се лекуват, по какъв начин и да се проследява тяхното заболяване. Това е едната мярка по отношение на контрола", коментира Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания.

"За издаването на ТЕЛК-овите решения тя отбеляза, че е постигнато съгласие "НОИ чрез доверени лаборатории и болници, при съмнение в издаденото решение, да прави контрол". Лицето се изпраща на допълнителни изследвания и преглед, за да се потвърди текущото му състояние", добави Стоименова.