Премахването на разликата в заплащането между половете ще избегне риска от бедност при жените

Животът

20-04-2018, 17:10

Снимка:

МТСП

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

По данни на НСИ разликата в заплащането по пол в България през 2016 г. е 13,2%

Премахването на разликата в заплащането между половете кореспондира пряко с увеличаването на доходите, които жените получават. Това не само води до избягване на риска от бедност при жените в трудоспособна възраст, но и намалява опасността от бедност след пенсиониране. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова по време на форума „Компания на годината - успехът на фокус“. Тя подчерта, че повишаването на участието на жените на пазара на труда е сред приоритетите на Министерството на труда и социалната политика.
По данни на НСИ през 2017 г. 67,3% от жените на възраст от 20 до 64 г. са били заети на пазара на труда. За същия период 28% от работодателите са жени, а 36% от самостоятелно заетите лица са жени. По данни на НСИ разликата в заплащането по пол в България през 2016 г. е 13,2%. В същото време страната ни е на първо място в Европейския съюз по дял на жени и момичета в сектор "Информационни и телекомуникационни технологии" с 27,7 на сто, при среден процент за ЕС от 16,1 на сто.
Зам.-министър Росица Димитрова припомни, че Индексът за равнопоставеността на жените и мъжете на Европейския институт за равенство между половете придвижи България с 10 места напред за 2016 и 2017 г. "Това е реално проявление на последователната и целенасочена държавна политика в областта", коментира зам.-министърът. Тя припомни и положените от страна на правителството усилия за съчетаване на професионалния и семейния живот, включително и полагането на грижи за деца, зависими членове от семейството или домакинството.
Димитрова припомни, че паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст от началото на 2018 г. е увеличено с 40 лв. и е в размер на 380 лв. месечно. Отделно със средства от държавния бюджет се осигуряват стимули за работодатели, които разкриват работни места за самотни родители и осиновители с деца до 5-годишна възраст.