Северна Корея спира с ядрените опити

Свят

21-04-2018, 10:15

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разговори САЩ-Северна Корея на „много високо ниво“

Няма да изстрелва междуконтинентални балистични ракети

Северна Корея прекратява ядрените опити и изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети, съобщи севернокорейската държавна информационна агенция. Ще бъде затворен и полигонът за тестове в северната част на страната. „Полигонът изпълни своята мисия“, се казва в съобщението. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че повече тестове не са необходими, защото ядрените възможности на Пхенян са проверени.

За да създаде „международна среда“ за своята икономика Северна Корея ще бъде в „близък контакт със своите съседи и с международната общност“.

Пхенян ще се присъедини към международните усилия за разоръжаване, няма да използва ядрено оръжие, ако няма ядрена заплаха за страната и ще  се съсредоточи върху изграждането на силна социалистическа икономика.

Изненадващото съобщение, че Ким Чен-ун спира с ядрените опити, започнали още по времето на дадя му, идва на фона на предстоящата му среща с южнокорейския президент и с американския държавен глава Доналд Тръмп.

Самият Тръмп вече приветства новината в Туитър. „Северна Корея се съгласи да прекрати всички ядрени опити и да затвори голям тестов обект. Това е много добра новина за Северна Корея и света - голям напредък! Очаквайте нашата среща на върха.“, написа американският президент.

Миналия месец Ким Чен-ун посети Китай. А през тази седмица стана ясно и че директорът на ЦРУ Майк Помпейо, номиниран от Тръмп за държавен секретар, е посетил тайно Пхенян и се е срещнал със севернокорейския лидер.