Младежи превръщат къща-паметник в пространсто за култура

Животът

21-04-2018, 11:57

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Когато е построена красивата сграда, се намирала в края на града, а зад нея имало блато

Къща паметник на културата се превръща в ново пространство за култура. В сградата на ул. "Раковски" ще бъдат представяни млади творци. Очаква се първата изложба да бъде открита в средата на май, предава БНТ.

Положителен пример с нотка на надежда. Идва на фона на зачестилите новини за съборени къщи, с които си отива и част от духа на стара София. Пред мечтите за поредната скъпа и модерна сграда обаче тези младежи избират мечтите на своите връстници с талант.

"Идеята е като културно наследство тази къща да създава културно наследство, така че млади хора да се чувстват подкрепени и да намерят сцена за своите творби", обясня един от младежите.

"За мен ще бъде изключително приятно наистина мястото отново да стане оживено, защото моите детски спомени са тук на гости идваха много хора при баба ми и дядо ми. Иска ми се в къщата отново да има глъчка", коментира наследникът на къщата, Стефан Огнянов.

Когато е построена красивата сграда, се намирала в края на града, а зад нея имало блато. Тук е живял един от държавниците на следосвобожденска България.

Къщата е построена от някогашния кмет на София Христо Попов през 1897 г. Днес тя е паметник на културата с местно значение.

Засега неговите потомци сами се опитват да върнат дома на "Раковски" към нов живот. Обещават до края на май да завършат ремонта, а веднага след това да открият и първата младежка фотоизложба.