Новото бургаско училище участва в европейски образователен форум

Мисия Бургас

21-04-2018, 15:07

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Бургас рециклира“ разкрива истината за пътя на оползотворяемите отпадъци

Той е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" взе участие в престижна конференция в сектор образование, част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз на тема "Обучение за създаване: от дигитални ползватели към дигитални създатели".

Най младото училище беше една от общо осем образователни институции, поканени да участват със собствен експозиционен щанд. Директорът Михаил Ненов и учителят по информационни технологии Таня Сребрева представиха визията си за ранно развитие на знания и умения, необходими на съвременното дигитално общество. Заедно с г-жа Димитрина Тодорова, директор на бъдещата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, екипът демонстрира стъпките за личностно усъвършенстване във високотехнологична среда пред представители на Европейската комисия, Министерството на образованието и науката и водещи европейски експерти по образование и иновации.

Комисарят за цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, която познава работата на ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" от детското откриване на европредседателството, сподели, че следи дейността му и напредъка на бургаската образователна общност, която ще посети лично след няколко седмици. Представители на дирекция "Образование, младеж, спорт и култура" от ЕК, учители и директори от държави-членки на ЕС бяха впечатлени, че в рамките на основното образование вече се реализира европейският "План за действие за цифрово образование" и отнесоха със себе си електронни книги, описващи иновацията.

Приложението на играта Minecraft: Education Edition в учебния процес стана естествен притегателен център за младите участници във форума: студенти в технологични специалности и гимназисти, които ентусиазирано споделяха идеите си с г-жа Сребрева. На форума училището изгради редица нови партньорства в областта на информационните и комуникационните технологии и получи покана да се включи в националния ден на програмирането на Scratch и световната седмица на програмирането.