В Националната библиотека показаха на студенти как се реставрират книги

София Лайф

22-04-2018, 11:10

Снимка:

wikimedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Благодарение на реставраторите, в Националната библиотека са запазени много антикварни книги

По повод 140-ата годишнина на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" специалисти демонстрираха на студенти как се реставрират и подвързват книги. През цялата година всеки месец е посветен на различен отдел от библиотеката, предадоха от БНТ.

Как се възстановява една книга? Със специални лепила, японска хартия, игла и конец за зашиване на страниците и много търпение. Всичко това реставраторите от Националната библиотека показаха на студентите, дошли да се запознаят с работата им.

Реставраторите възстановяват скъсани или зацапани части от страници или цели липсващи парчета. "Хартията може да бъде неутрализирана, разкъсванията да бъдат затворени и запълнени липсващите части", обясни Наталия Владинова - заместник-ръководител на отдела по реставрационни дейности на НБ "Св. Св. Кирил и Методий".

Благодарение на реставраторите, в Националната библиотека са запазени много антикварни книги. Най-старият възстановен документ е старобългарски ръкопис върху пергамент от X-началото на XI век - фрагменти от Енинския апостол.

Реставрирането на книга продължава с месеци, а понякога може да отнеме и година, ако тя е в лошо състояние. В Националната библиотека всяка година се възстановяват между 12 и 13 000 листове от книги или документи.