Личните лекари отново на протест - защо?

Животът

23-04-2018, 09:53

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В 12:30 часа общопрактикуващите лекари ще отидат на протест пред НДК

Има много нерешени проблеми, говорим от дълги години, отговор така и не получаваме. На 1-и март излязохме на протест, говорихме, дадохме нашите искания, написахме няколко писма до всички институции, които биха помогнали, но дори отговор не получихме. Това каза пред БНТ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, която обобщи наболелите проблеми в здравеопазването така - 24-часовото разположение, на което, по думите й, няма как да отговаря така, както е конструирано, защото сутрин в 8 часа трябва да си в кабинета и да оказваш качествена и добра медицинска помощ, ниското заплащане, както и липсата на средства за апаратура, обучение на лекарите или командировки.

"С 11 стотинки на месец това няма как да се случи. Неотложните центрове, които са създадени и на които бихме могли да заплатим за тази дейност, не могат да осъществяват с тези пари. Няма как да се получи това и от това нещо страдат пациентите. Страдаме и ние лекарите. За 1 месец само в Софийско починаха трима колеги и тримата за съжаление в кабинетите си. Ако продължаваме с тези темпове, няма да останат лекари, които да поемат неотложните нужди на пациентите", коментира още тя.

Гергана Николова каза, че някой трябва да даде отговор какво се случва в системата и докога ще се случва и бе категорична, че не може да се работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Тя сподели, че за един пациент се получават 12 лв. на година и че искат увеличение на таксата, която да бъде обвързана, както преди с минималната работна заплата. "Този, който ги е освободил, да им я заплаща." каза още Гергана Николова. Тя заяви още, че 70% от общопрактикуващите лекари са между 55-60-годишна възраст поради това, че работата е изключително тежка и незаплатена и няма млади хора, искат да работят в тези кабинети.

В 12:30 часа общопрактикуващите лекари ще отидат на протест пред НДК, а по-късно ще връчат своите искания на здравния министър.