Актьор от театър „София“ живее в сграда в центъра без ток и вода

Животът

23-04-2018, 11:11

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Не една сграда от строителния бум до 2008 г. се обитава без да е узаконена

Юлиян Малинов е актьор от театър „София“. Със съпругата и двете им деца живеят без ток и без вода в нов апартамент в центъра на столицата.

„Нашият случай, нашата драма, ако така мога да се изразя, е в това, че от юли месец миналата година ДНСК запечата сградата, в която живеем и ни спря тока и водата – разказва пред БиТВ Малинов. – Никога досега не съм нарушавал законите, винаги досега съм бил съвестен гражданин, но в случая се оказва, че съм нарушил закона, не по моя вина, живеейки в сграда, която е абсолютно законна, но не е въведена в експлоатация. На практика сградата е абсолютно завършена, има протоколи от ДНСК, че тя е абсолютно завършена до акт 14 и е необходимо въвеждане в експлоатация“.

Сградата, в която живее семейство Малинови, оказва се, не е единствената в София, която е на практика завършена, но не е узаконена заради бюрократични неуредици.

„Моите родители имаха къща на този терен, сключиха договор през 2007 г. с фирма „Вегастрой“ с управител Петър Младенов и със Зорка Найденова за построяване на 7-етажна сграда срещу обезщетение, събаряйки нашата къща, ние получаваме обезщетение в сградата“, разказва Малинов.

След като завършва сградата, строителят така и не въвежда обекта в експлоатация.

„Той изтегли заем от банка 1,2 млн. и изчезна – казва актьорът. – Банката му запорира останалата част, освен нашите обезщетения, и ги разпродаде на търг на останали собственици. Понеже той спря да ни плаща, ние бяхме принудени да се върнем тук, за да охраняваме, а и нямаше къде да отидем. Върнахме се в сградата, имаше строителен ток, имаше вода“.

Останалите собственици не живеят в сградата и са против семейство Малинови също да е там.

„Те започнаха да пускат жалби срещу нас, че ние живеем незаконно в сградата и те искат тока и водата да бъдат спрени и да запечата РДНСК сградата“ разказва Малинов.

„Съгласно Закона за устройство на територията не се разрешава да се ползват строежи, преди да са въведени в експлоатация от компетентния орган и когато се установи незаконно ползване в даден строеж, ДНСК е задължена да предприеме законовите стъпки“, обяснява инж. Георги Даракчиев от ДНСК.

„Най-безцеремонно откъснаха таблото, спяха тока, спяха водата и ме запечатаха вътре в сградата с двете ми деца. Въпреки че видяха, че сме на балкона“, възмущава се Юлиян.

Един от новите собственици, купили апартамент на търг, е Йордан Георгиев. „Вина за нашата сграда, за недовършването на нашата сграда, има строителят и ние – че не сме потърсили отговорност от него – смята той. – Строителят отказва да предостави документацията, която е в оригинал при него, поради чисто финансов интерес. Доколкото ми е известно той се опитва по един типично български начин да изкара някой лев, за да ни предостави документацията, която пък ние да представим“.

Според собствениците в сградата до Руски паметник същата съдба имат и други сгради от строителния бум до 2008 г., които се обитават, без да са узаконени.

„Това е схема на строителите“, смята Малинов.

Според държавния орган сградата може да бъде въведена в експлоатация въпреки неуредиците. Запознати разказват, че процедурата при подобни казуси е дълга, сложна и понякога невъзможна. Затова не един и два нови блока в София се обитават незаконно.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен