Министър Кралев посети урок с професионални треньори по лека атлетика

Урокът се проведе в СУ „Гео Милев“ във Варна

 Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети допълнителен учебен час по физическо възпитание и спорт под ръководството на квалифицирани треньори по лека атлетика от СК „Суперспорт“ в Средно училище „Гео Милев“ във Варна. Заниманието с учениците от втори клас е част от инициативата „Тренировъчен урок“ на Община Варна да се даде възможност на професионални специалисти по спортна подготовка да водят занятията в третия учебен час за спортна дейност в 9 училища в града. Идеята за влизането на квалифицирани треньори в допълнителните часове по физическо възпитание бе повдигната и реализирана от Красен Кралев в първия му мандат като министър на младежта и спорта, когато по негова инициатива тя залегна в новия Закон за предучилищното и училищното образование.
„Община Варна е една от първите, които се съобразиха с новия Закон и искам да й благодаря, че показва толкова добро отношение към спорта в образователната система“, заяви министър Кралев.
Той коментира, че в много училища допълнителният час по физическо възпитание не се използва по предназначение, но това ще се промени с влизането на професионални треньори. „Те ще допринесат за изграждане на качествена физическа култура и физическо образование у децата и часовете ще придобият съдържание. Това е пътят за възраждането на българския спорт“, каза министърът.
Кралев призова директорите на училищата и кметовете да последват примера на Община Варна и да използват възможността да допуснат квалифицирани треньори. По думите му, така ще се увеличат шансовете да се открият нови шампиони и да се изгради здрава нация.
„В момента едва 30% от българските деца и младежи се занимават със спорт. Аз смятам, че треньорите в училищата ще предизвикат едно ново отношение и любов у децата към спорта и ще им помогнат да открият най-подходящия спорт за активни занимания.
Първият учебен час на новата инициатива се проведе именно в СУ „Гео Милев“ във Варна на 20 март в час по лека атлетика за 2 клас. Председателят и главен треньор на СК „Супер Спорт“ Руслан Грозданов сподели, че след първите два урока в клуба са постъпили 20 нови деца от училището. „Тази инициатива е прекрасна, за което благодарим на министър Кралев, на общината и на директорите на училищата“, коментира той.
След ваканцията по програмата „Тренировъчен урок“ във варненските училища поетапно стартираха и спортовете баскетбол, хандбал, тенис на маса, футбол и ръгби. Планира се в бъдеще да се заложат и допълнителни спортове, като волейбол, художествена гимнастика, бойни спортове, шахмат и други.
При реализиране на дейностите са спазени нормативните изисквания съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, като урокът ще се провежда безвъзмездно за училището от лицензиран треньор по вид спорт. Щатният учител по физическо възпитание и спорт също участва в урока, като по този начин ще се запази дисциплината и атрактивността при провеждане на тренировъчния урок.
Инициативата на Община Варна е дългосрочна и насочена към развитие на двигателните и социалните умения на учениците чрез спортни активности, поднесени по интересен и атрактивен за тях начин.
Албена Павлова, директор на СУ „Гео Милев“ подари от името на учениците и учителите икона на „Св. Георги“ на министъра и му благодари за възможността учебните занимания по спорт да станат по-интересни и по-полезни за децата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен