Стотици се включиха в маратона „Четяща Стара Загора“

Мисия

24-04-2018, 08:38

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Маратон на четенето "Четяща България - Четящ Свищов" – 2018

В Регионален исторически музей се проведе литературна вечер с писателя, поета и композитора Владо Любенов и романа му „Адвокатът на лудите”

Любители на хубавата книга –  деца, ученици, студенти и възрастни, се включиха в маратона „Четяща Стара Загора”, който се провежда в Града на липите. Участието в Маратона е нерегламентирано и доброволно. Четат се текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема.

В четенията с деца и ученици се включват поети, писатели, журналисти и библиотекари, актьори и общественици, детски клуб „Приятели на книгата” и Център за работа с доброволци при библиотека „Родина”, представители на общинската и областната администрация.

В рамките на маратона днес бе отбелязан Международния ден на книгата. Началото бе дадено рано сутринта в книжарница „Приятели“. Там се събраха представители на Община Стара Загора, Библиотека „Родина“, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Университетска библиотека, детски градини, училища, както и ученици доброволци от ППМГ „Гео Милев“ и СУ „Иван Вазов“.

Диана Атанасова, началник отдел „Култура“ в Община Стара Загора, благодари на всички дошли в този ранен час да споделят любовта си към четенето. „Маратонът, който библиотека „Родина“ организира не е само форум, за тях това се превръща в кауза, в разпознаваема проява и то в национален план“, каза Атанасова. Тя прочете стихотворението „Ало, пролет!“ от старозагорската поетеса Мария Донев, която също присъства на четенето. „Не е важно колко к вагона книги си прочел, а какви книги си прочел“, допълни Атанасова.

Милена Желева, председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедание в Общински съвет Стара Загора се включи с тематичен откъс от книгата на Астрид Линдгрен  „Емил от Льонеберя“. Тя разказа, че е избрала тази книга, защото нейната дъщеря сега открива магията на „Пипи дългото чорапче“ и всичко написано от шведската детска писателка.

  „Днешната среща и възможността за сътрудничество са доказателство, че когато се обединим за каузата на четенето постигаме повече“, каза Станислава Раянова, управител на  книжарница „Приятели“.

От 11:00 до 16:00 часа в Парк „Пети октомври” се проведе хепънинг на книгата и четенето с участието на детски градини, училища, творци и граждани.

От 17:30 часа в Регионален исторически музей започва литературна вечер с писателя, поета и композитора Владо Любенов и романа му „Адвокатът на лудите”. Авторски рецитал „Поезия с китара”.

От 19:30 часа в Къщата на Архитекта ще се състои Национална премиера на сборника „Гласовете на българския диаболизъм” и среща с екипа му.