Експертите не са съгласни за връщането на пушенето на закрито

Животът

24-04-2018, 13:01

Снимка:

wikimedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трябва ли да позволят тютюнопушенето в заведенията отново?

Според данни на Евробарометър броят на пушачите намалява

Да не се връща пушенето на закрито, поиска премиерът Бойко Борисов. Преди дни вицепремиерът Валери Симеонов се обяви за идеята отново да се обособят зони за пушачи в заведенията. Темата обаче не е била обсъждана в коалицията.

От сдружение „България без дим” написаха гневно писмо по повод участието на Андрей Слабаков в Нова Телевизия и коментарите, които направи по темата.

„Лъжа е, че забраната я няма никъде в Европа. Може да дадем пример с Ирландия, Великобритания, Франция, Норвегия, Швеция, Литва, Румъния, Молдова, Турция и много други. Там забраната се спазва и наистина има резултати”, коментира д-р Маша Гаврилова от сдружение "България без дим".

Тя оспори и думите на Слабаков, че забраната е дискриминация спрямо пушачите, както и довода му, че хората, които пушат, са повече. „Според данни на Евробарометър броят на пушачите намалява”, коментира тя.

Д-р Маша Гаврилова категорично заяви, че никога сдружението не е имало финансиране от която и да било църква, както твърди Андрей Слабаков.

„Получавали сме финансиране от Международния съюз за борба с туберкулозата и белодробните заболявания. Реализираме вече трети проект и сме спечелили идеята за четвърти”, поясни д-р Гаврилова.