Климатолог: Пред нас се очертава топло лято

Животът

25-04-2018, 08:46

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Дъждът се очертава да бъде малко през този месец април

„Лятото се очертава да бъде топло – хубаво и слънчево. Нищо чудно да бъде и доста горещо. Има предпоставки за по-топло лято от нормалното”, заяви за Нова Телевизия климатологът Георги Рачев.

Той прогнозира, че май месец ще бъде дъждовен за почти три-четвърти от територията на България, особено в Източна България ще бъде по-сухо. Следващият месец също ще бъде топъл.

„Има голяма вероятност април да завърши като един от много топлите месеци като средна месечна температура, откакто се водят метеорологичните наблюдения. Особено що се отнася до планините. Мусала по всяка вероятност ще бие всякакъв рекорд и ще бъде най-топлият април, откакто се водят метеорологичните наблюдения”, каза още климатологът Рачев.

По думите му дъждът се очертава да бъде малко през този месец април, на много места е под 20% под месечната норма.

„От Пловдив, през Хасково и Сливен на практика не е валял дъжд. Това е огромен проблем, защото в първите 10-15 см, в които се садят пролетниците, вода няма. Това е проблем за посевите. На 1-ви май очакваме температура от порядъка на 25-26 градуса. Типично лятно време. Само ниските сутрешни температури ни пречат да наречем това време типично лятно”, добави Рачев.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"