„Екзакта“: ГЕРБ с 4% преднина на БСП

Политика

26-04-2018, 17:08

Снимка:

България утре

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Ако изборите бяха днес в парламента влизат четири партии, 56% не искат предсрочни избори

Към 18 април сигурни участници в следващ парламент са ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП. Ако днес се провеждаха парламентарни избори, 24.5% от българите биха гласували за ГЕРБ, а 20.5% – за БСП. Поне така твърдят данните на „Екзакта Рисърч“.

ДПС е с електорален дял от 6.1%, а ОП – с 5.5%. С 1.1% „Воля” би загубила шансове за участие в следващ парламент. Въпросителните вдясно са повече от предлаганите решения. Има две ядра – около РБ и около „Демократична България”. Нито едното от тях засега не си гарантира присъствие в следващ парламент. Извън тях остават 5% българи, които биха гласували за нови десни партии. Те са ресурс, който тепърва ще търси политическо представителство, обясняват от социологическата агенция.

След президентския вот през 2016 г. влиянието на БСП нарастваше. Този процес обаче вече е прекъснат, показва още запитването.

Предсрочни парламентарни избори не са нужни на страната ни, според 56% от българите. 27% искат предсрочен вот. 53% от избирателите на БСП се обявяват за предсрочни избори.

Расте еврооптимизмът, показват още данните от анализа. 74% от българите са „за“ членството на страната ни в ЕС. Одобрението за членството ни в НАТО се вмества между 55%-60%.