Историческа среща - Ким Чен-ун посети Южна Корея

Свят

27-04-2018, 08:13

Снимка:

The Presidency of South Korea

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ким Чен Ун ще пусне САЩ на проверка на ядрения полигон

Той е първият севернокорейски лидер преминал границата от 1953 г.

За пръв път от Корейската война през 1953 г. севернокорейски лидер пресече границата с Южна Корея. Рано сутринта лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун пресече границата и стана първият севернокорейски лидер, стъпил в Южна Корея след края на войната. Лидерите на двете държави се здрависаха през демаркационната линия, разделяща полуострова, преди началото на историческата им среща на върха, съобщиха световните агенции. След това Ким Чен-ун и Мун Дже-ин преминаха границата символично.

По-късно лидерите, съпровождани от почетен караул, влязоха в Дома на мира в демилитаризираната зона Панмиджон, където ще се проведе срещата между тях и делегациите на двете страни.

"Идваме с усещането за началото на нова история по пътя към мира и процъфтяването на отношенията", заяви в началото на проговорите Ким Чен-ун.

"Ако нашият диалог е искрен, ще можем да направим голям подарък на нашите народи и хората по света, които се стремят към мир", заяви Мун Дже-ин.

САЩ приветстваха срещата между лидерите на Северна и Южна Корея. "Надяваме се, че преговорите ще позволят да се постигне прогрес, който в бъдеще да донесе мир и благоденствие на Корейския полуостров", коментира говорителят на Белия дом Сара Сандърс.

Разговорите се случват в момент на затопляне на отношенията между двете Кореи, прогресивно успокояване на ситуацията на полуострова и опити от страна на Севера за излизане от международната изолация. След месец престои и среща между Ким Чен-ум и Доналд Тръмп.