Откриха изложба Свидетели: памет за концлагера в Белене в парламента

Животът

27-04-2018, 15:21

Снимка:

Народно събрание

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Експозицията представя фотографии и свидетелски разкази на бивши концлагеристи, спомени на затворници и репресирани от комунистическата власт

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложбата „Свидетели: памет за концлагера в „Белене”, която гостува в Народното събрание по повод 69-та годишнина от деня, в който е създаден лагера. Експозицията, организирана от фондация „Истина и памет”, представя фотографии и свидетелски разкази на бивши концлагеристи, спомени на затворници и репресирани от комунистическата власт, предават от Народното събрание.

"Това е експозиция, която е важна за всички нас, за нашите деца", подчерта при откриването на изложбата председателят на парламента. Цвета Караянчева заяви, че концлагерът в „Белене” е бил лаборатория за смазване на личности, за саморазправа с опоненти, с хора които мислят различно. "Ние като бъдещи поколения, като родители трябва да разказваме на децата си, за да знаят и да помнят, защото историята е онази мяра, която трябва да води до осъзнаване и недопускане това да се повтори", добави тя.

Христо Христов от фондация „Истина и памет” благодари за предоставената възможност пътуващата изложба да бъде представена в Народното събрание. "Темата за жертвите на комунизма не е тема от миналото, а е тема от настоящето", подчерта той и добави, че целта на организаторите е да се предаде историята и истината за това, което се е случвало по време на комунистическия режим.

На откриването на изложбата присъстваха депутати, представители на репресираните от комунистическия режим в България, кметът на Белене Милен Дулев, студенти и гости на законодателната институция.