„Къщата на Райна Княгиня” получи статут на историческа културна ценност

Животът

27-04-2018, 16:13

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Банов: Съгласувана е виза за инвестицонно проектиране и реставрация на къщата

С писмо на Министерството на културата от 25 април 2018 г. е съгласувана виза за инвестиционно проектиране на обект за консервация, реставрация и експониране на недвижимата културна ценност с категория „местно значение” „Къща на Райна Княгиня”, разположена в гр. София. Това съобщи в НС днес министърът на културата Боил Банов в отговор на депутатски въпрос за къщата на Райна Княгиня в столицата, предадоха от Министерството на културата.

„Със заповед на министъра на културата от 5 октомври 2016 г. на обекта „Къщата на Райна Княгиня” в София е предоставен статут на историческа единична недвижима културна ценност с категория „местно значение“, посочи Банов и допълни, че за недвижимата културна ценност са определени режими на опазване, граници и предписания. Министърът на културата уточни, че вносител на проектната документация е Тодор Кръстев, кмет на район „Сердика“ и визата съответства на предписанията за опазване на недвижимата културна ценност. При разработване на следващата фаза предстои отново съгласуване в НИНКН и МК по реда на Закона за културното наследство.

Банов поясни още, че собствениците на имота или лицата с прехвърлени права на управление могат да кандидатстват за отпускане на средства по Програма „Опазване на недвижимо културно наследство“, информация за която се намира на сайта на ведомството.