ЕС, Канада и САЩ с кибератака срещу „Ислямска държава“

Свят

27-04-2018, 17:14

Снимка:

Freeimages/miguel ugalde

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

В България са спрени 4 сървъра, използвани за терористична пропаганда

Спрян е достъпа до четири сървъра в България, които са използвани за терористична пропаганда. Става въпрос за разпространяването на материали на новинарската агенция на „Ислямска държава“ „Amaq”. Това съобщават от МВР.

България е участвала в координирана операция на ЕС, Канада и САЩ срещу пропагандата на терористичната организация. Тя се е провела на 25 и 25 април на територията на от Белгия, България, Франция, Холандия, Румъния, Великобритания, Канада и САЩ. Атакувани са предимно медии в интернет, свързани с „Ислямска държава“. Иззети са сървъри и цифрови данни и са установени радикализирани лица в над 100 държави.

Целта на операцията е била да се спре разпространението на пропагандни материали на ДАЕШ и да се ограничи възможността им да радикализират млади хора по света. Операцията е част от кампания, стартирала още през 2015 г.

През 2016 г., благодарение на предоставените данни от страна на държави членки на ЕС и трети страни, са предприети действия по сваляне на мобилно приложение на „Amaq” и съответната инфраструктура. Вследствие на това лицата, стоящи зад агенцията, започват да изграждат нова и по-защитена онлайн мрежа. През юни 2017 г. са предприети отново действия от ЕС и САЩ срещу радикалната медия.