Борисов: Национализъм и егоизъм няма да донесат успехи на Балканите

Политика

28-04-2018, 09:04

Снимка:

Правителствена информационна служба

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Туск: Без Балканите няма да има стабилност в Европа

Туск проговори и на сръбски (ВИДЕО)

Борисов: Настоявам Вучич и Тачич да се разберат

Лидерите на Сърбия и Косово се карали по време на срещата на лидерите на страните от Процеса „Бърдо-Бриони“

До неприятни сцени и покачване на напрежението се е стигнало по време на вчерашната среща срещата на лидерите на страните от Процеса „Бърдо-Бриони“. Държавните лидери на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи са разменили реплики и са поставили в неудобна ситуация останалите участници в разговорите.

Не се уточнява за какво са се скарали двете страни, но не е трудно да се предположи. Сърбия и Косово имат национални териториални претенции една към друга. Вучич и Тачи не присъстваха на пресконференцията след срещата, но колегите им изразиха разочарование от поведението им.

Българският премиер Бойко Борисов подчерта, че национализмът не носи успехи и се надява егоизмът да не надделее.

„Днес двете Кореи видяхте как решиха въпроса. Само преди един месец говорихме за самолеторазрушители, които отиваха да бомбардират. Вижте днес колко важен и исторически момент. Защо да не го направим и ние? Имаме исторически шанс и ако не се възползваме от това, всеки може да се сърди не само на себе си, но всички трябва да му се сърдим, защото ще спре една много голяма перспектива“, подчерта Борисов и припомни компромисът, който беше постигнат между София и Скопие.