Областни управители на опера в Одрин

Мисия Пловдив

28-04-2018, 10:19

Снимка:

Областна Администрация Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Областният управител бе гост на първия оперен спектакъл в Тракийския регион на Република Турция

Областният управител Здравко Димитров, заместникът му Петър Петров и главният секретар на ОА-Пловдив – Борислав Димов присъстваха на първия оперен спектакъл в Тракийския регион на Република Турция . „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини бе представена от Държавната опера в Стара Загора в Голямата зала на Тракийския университет в Одрин. Събитието бе организирано от Областната администрация на Одрин и Генералния консул на Република България в Одрин - Васил Вълчев.
В българската делегация бяха включени зам.-министърът на културата Румен Димитров и областните управители на Разград, Ямбол, Хасково, Бургас и Търговище,  Старозагорският митрополит Киприян и ректорът на Университета по библиотекознание проф. Стоян Денчев.
Преди спектакъла официалните гости се срещнаха  с валията  на Одрин - г-н Гюнай Йоздемир. В разговор между областния управител Здравко  Димитров и г-н Йоздемир се стигна до предложение за подписване на Декларация  за сътрудничество и съвместна дейност между двете области. Към българските си колеги валията отправи призив за задълбочаване на сътрудничеството и обмяната на опит между регионите от двете съседни страни, както и възможностите  за туристически и културен обмен между тях. По време на визитата зам.-министърът на културата, г-н Румен Димитро, заяви, че именно  „културата трасира пътя на икономиката и бизнес отношенията“.
По-късно областните управители и зам.-министърът разгледаха част от културните забележителности на Одрин – църквата Св. Георги и джамията Селимие, която е построена от известния архитект Мимар Синан.
Кулминацията на визитата беше посещението на оперния спектакъл на Старозагорската опера – „Мадам Бътерфлай“, за което билетите са били продадени за два дни. Диригент бе Ивайло Крънчев, а в ролята на Мадам Бътерфлай се превъплати гост-изпълнителят – японската прима Шоко Фокуда. Ролята на Пинкертон беше изпълнена от пловдивския тенор Ивайло Михайлов.
 „Изкуството е мост, който свързва народите и създава приятелства“, каза минути преди началото на спектакъла генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев.