"Пловдив 2019“ покани София в програмата на Европейска столица на културата

София Лайф

28-04-2018, 12:39

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

София, Варна и Велико Търново се включват с най-добрите си идеи

Фондация „Пловдив 2019“ кани градовете финалисти за столица на културата да се включат в програмата на най-големия европейски културен проект през следващата година. Варна, Велико Търново, София и регионите им могат да участват с най-добрите идеи, заложени в програмите, с които са достигнали до финала на конкурса за титлата. Отворената покана за проекти на културни организации, независими куратори и артисти стартира на 23 април, а крайният срок за подаване на предложенията е 29 юни 2018 година. Одобрените проекти могат да се реализират от януари до декември 2019 г. или в съответния град, като бъде предвидено представяне в Пловдив, или само в Пловдив, предават от столична община.

Целта на поканата е да се обогати културното съдържание на програмата на национално ниво и да се отвори местната сцена към европейско и международно партньорство. Фондацията дава възможност идеите на градовете кандидати да бъдат реализирани като част от официалната програма на първата българска европейска столица на културата.

Предложенията трябва да развиват цели и идеи от програмите, заложени в апликационните книги на градовете от финалния етап, както и да са съобразени с мисията и целите на проекта Европейска столица на културата. Предложенията могат да бъдат свързани с визуалните изкуства, артистични намеси, дизайн, платформи за обмен на знания между различни социални групи. Допуска се и реализацията на градско и домашно градинарство, био- и екопрактики и строителство.

Отворената покана за трите града е с общ бюджет от 500 000 лв. Максималното финансиране за един проект е до 50 000 лв. при собствен принос от страна на кандидата 30%, който може да бъде и нефинансов. Фондацията няма да подкрепя проекти от културния календар на съответния град.