България е на челните места по брой аптеки в Европа

Животът

28-04-2018, 19:19

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В България към момента има 3996 аптеки, които действат целогодишно

Страната ни е на едно от челните места по брой аптеки на глава на населението в Европа, но е на едно от последните места по достъп до фармацевтични услуги. Това съобщи вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос за проблемите с лекарствоснабдяването в страната.
По брой аптеки на глава от населението страната ни се нарежда сред първите страни в Европа с 1806 души обслужвани в една аптека срещу средноевропейски показател от 4450 души, обслужвани от една аптека, отбеляза министърът, цитирано от Дарик.
По думите му в България към момента има 3996 аптеки, които действат целогодишно, същевременно в 16 малки общини в страната с общо население от 50 000 души няма аптеки. Остър е проблемът с денонощните аптеки, каза министърът и допълни, че само 0,8% от аптеките са с денонощен режим на работа. Такива няма в големи региони като Видин, Враца, Разград, Смолян, Търговище.
Ананиев посочи, че законодателството в страната не урежда критерии по отношение на разпределението и гъстотата на аптеките по територия, нито относно режима на работата на аптеките. Той посочи, че за решаване на проблемите здравното министерство, в сътрудничество с НЗОК, Изпълнителната агенция по лекарствата и Българския фармацевтичен съюз, е предприело действия в посока разработване на пакет от мерки за стимулиране, предоставянето на фармацевтична услуга в малките населени места, в слабо населените общини, които ще бъдат въведени чрез промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
Според него начин за разрешаване на проблема е въвеждането на публично-частното партньорство за предоставяне на фармацевтични услуги в населените места със затруднен достъп до лекарства. По думите му в момента в страната функционират 39 общински аптеки, по-голямата част които се намират в малките населени места.
Разкриването на аптеки в малките населени места би могло да се осъществява и чрез договаряне за съвместна дейност между общините и вече съществуващи местни дружества, притежаващи разрешително за аптечна дейност. Там където липсват аптеки, осигуряващи денонощен режим на работа, общината би могла да субсидира извършването на тази дейност, каза още министърът.
Той допълни, че в региони, в които аптеките нямат рентабилност да поддържат дейности по отпускане на лекарства, заплащани от Здравната каса, общините също биха могли да осигурят целеви субсидии за поддържане на тази номенклатура.
Ананиев посочи, че се работи и по възможността да се създават мобилни аптечни пунктове, но за това е необходима законодателна промяна.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен