Международен фестивал на поезията „Орфей“ събира поети от 13 страни

Пловдив Лайф

29-04-2018, 10:48

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Гостите на фестивала ще посетят знакови места на българската история и духовност

Международният фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2018 събира в Пловдив, най-стария жив град на Европа, поети от САЩ, Франция, Италия, Испания, Турция, Дания, Израел, Украйна, Бившата югославска република Македония, Румъния, Гърция, Сърбия и България.

От 10 до 14 май 2018 г. Малката раннохристиянска базилика ще отвори вратите си за езика на поезията. В обединяващата среда на култура, изкуство и литература ще бъдат осъществени две поетически четения, съпътствани от културно-образователен семинар и писателски форум. Съвременните творчески послания ще се срещнат в атмосфера, облъхната от антично и средновековно културно наследство. Гостите на фестивала ще посетят знакови места на българската история и духовност като Бачковския манастир, Тракийската гробница в Старосел и Хисарската крепост; ще се присъединят и към традиционното за Пловдив Празнично шествие на 11 май в чест на делото на светите братя Кирил и Методий.

„Орфей“ – Пловдив 2018 цели основаването на една дълготрайна и стойностна традиция на творческо общуване. Проектът е приносен и за провеждането на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, тъй като е конкретно насочен към създаването и разширяването на културна аудитория и литературни контакти и разбира се, към създаването на фестивална платформа за провеждането на литературни събития в рамките на тази знакова за Пловдив и България европейска инициатива.

Награди на „Орфей“ – Пловдив 2018: „Лирата на Орфей“ – за стихотворение от поетическите четения; „Орфей“ – за цялостно авторско представяне; „Евридика“ – за любовна лирика, „По следите на Орфей” – за текст от писателския форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига”.

Поетическите текстове на участниците в „Орфей“ – Пловдив 2018 са  публикувани в многоезично книжно издание. Материалите от писателския форум ще излязат в книга билингва (на български и на английски език) след приключването на фестивала.

Специални гости на фестивала са Министърът на културата на Р България г-н Боил Банов, Министърът на културата на Бившата югославска република Македония г-н Роберт Алагьозовски, чийто домакин е Кметът на Община Пловдив г-н Иван Тотев, Председателят на Парламентарната комисия за култура и медии г-н Вежди Рашидов, Посланици и културни аташета на страните, откъдето са поетите. Поканени са още Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС г-жа Лиляна Павлова, членове на УС на фондация „Америка за България”, с чиито средства е осъществен проекта за Малката базилика и др.

Проектът „Международен фестивал на поезията „ОРФЕЙ“ – Пловдив 2018“ е реализиран с финансовата подкрепа на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“ на Национален фонд „Култура“.

Програма на фестивала:

10.05.2018, четвъртък

18.00 ч. – Откриване на фестивала в Малката базилика.

Представяне на гостите и домакините с поетическо четене. Официални гости: Министърът на културата на Р България, Министърът на културата на Бившата югославска република Македония, Кметът на Община Пловдив, Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС, Председателят на Парламентарната комисия по култура, Посланици, консули и културни аташета на страните, от които са участниците във фестивала. Вход свободен.

11.05.2018, петък

10.30 – 12.00 Участие в Празничното шествие, посветено на Св.Св. Кирил и Методий, тръгващо от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” до Стария Пловдив.

14.30 – 16.30 – Цикъл лекции с презентации, посветени на тракийското културно наследство и историята на град Пловдив. Писателски форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига”. Малка базилика на Пловдив. Вход свободен.

19.00 – 21.00 – Концерт на световноизвестното италианско камерно дуо Луиза Селло /флейта/ и Бруно Канино /пиано/. Дом на културата „Борис Христов”. Специален гост – Посланика на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди.

12.05.2018, събота

10.00 – 12.00 – Откриване на Народен събор и Панаир на занаятите в парк Лаута с автентичен български и балкански фолклор, занаятчийски работилници, училище за народни инструменти с над 3000 участници от цяла България. Вход свободен.

18.00 – 20.00 - Поетическо четене в Малката базилика. Церемония по награждаване. Наградите се връчват от Кмета на Община Пловдив, Министъра на културата на Р България, Министъра на културата на Бившата югославска република Македония, посланици, консули и културни аташета. Вход свободен.

13.05.2018, неделя

10.00 – 16.00 Познавателно пътешествие до Бачковски манастир, Тракийската гробница в Старосел и Хисарската крепост. Посещение на винарски изби в Старосел.