Стартира кампания за скринингово изследване на дихателната система

Мисия София

30-04-2018, 11:33

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Кампанията се провежда с подкрепа на Столична община

Столичната община и Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ (НАПББ) стартират кампания за скринингово изследване на дихателната система на пушачи и пасивни пушачи. Това информираха д-р д.н. София Ангелова, председател на НАПББ, и д-р Моника Чеус, директор на дирекция „Здравеопазване” на Столична община.

Безплатни прегледи ще започнат от 10 май 2018 г., след предварително записване. Желаещите ще могат да заявят и да се запишат на тел.: 0700 10 126.

В България белодробните болести са на първо място по заболеваемост. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза. Хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ (известна също като болестта на пушачите) вече е на трето място в света като причина за смърт. Данните са от 2016 г. на Института за изследване и анализи на човешкото здраве във Вашингтон, САЩ. "Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания в много страни. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима", посочи д-р Ангелова.

Един от методите за ранна диагностика на белодробните заболявания е флуорографията на дихателната система и на белите дробове. Отчитайки значимостта на редовната профилактика за навременното откриване на болестта и провеждане на животоспасяващо лечение с цел превенция Столична община ще проведе скринингово флуорографско изследване на състоянието на дихателната система на жителите на София.

"Провеждането на скринингови изследвания е изключително важно за ранната диагностика на заболявания и това е важна превенция", каза Моника Чеус. Затова Столичната община има и други програми за скринингови изследвания на злокачествени заболявания като рак на млечната жлеза, простата с цел превенция.

Предвиждаме изследванията да се извършват от лекар специалист по пневмология и фтизиатрия, с мобилен флурограф, който е собственост на „Втора многопрофилна болница за активно лечение – София“ ЕАД. Проектът ще се осъществи в партньорство със Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“. Мобилният флуорограф ще бъде разположен в дворните пространства на "Втора многопрофилна болница за активно лечение". Предвиждаме в изследването в рамките за един ден да бъдат включени около 35 души", обясни тя.

Изследването е напълно доброволно и безплатно за хората и целта е ранна диагностика и превенция на заболявания, които могат да бъдат излекувани.