Състезание по български език насърчава грамотността

Животът

30-04-2018, 13:50

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Участниците ще се състезават в два изпитни кръга - на 12 и 25 май

Състезание по български език, наречено „Пазим езика си“ насърчава създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен български език. Темата в сутрешния блок на БНТ коментираха езиковедът проф. Владко Мурдаров и преподавателят по БЕЛ Рени Стоичкова.

Организатори на състезанието са Десислава Радева и Гражданското сдружение „Живата вода на България“. В пилотното издание ще могат да премерят сили ученици от училищата, показали най-добри резултати по време на Националното външно оценяване през 2017 г. Участниците ще се състезават в два изпитни кръга - на 12 и 25 май, а срокът за кандидатстване е 8 май.

"Този път обръщаме поглед към учениците в 5-и, 6-и и 7-и клас, защото искаме да запалим у тях интереса към българския език, да ги запалим и за това да си помислят до каква степен знаят правоговора и правописа", казаха те.

В първия кръг учениците от 5-и, 6-и и 7-и клас ще пишат диктовка, след което ще отговарят на въпроси относно съдържанието на диктовката. За шестокласниците и седмокласниците има транслитерация от латински на български.